Regionale watersystemen
Wij participeren in regionaal overleggen omtrent onderwerpen als veilige Vecht, hoogwaterprogramma, Integraal Riviermanagement en IJssel-Vechtdelta.
Klimaatadaptatie
In de bouwsteen klimaatadaptatie die de gemeenteraad eerder heeft vastgesteld zijn de gevolgen van de klimaatverandering voor Zwartewaterland beschreven. Door klimaatverandering worden de winters natter, de zomers droger, stijgt de gemiddelde temperatuur en stijgt de zeespiegel. Op basis van uitgevoerde analyses (stresstesten) is de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie 2021-2031 voor onze gemeente opgesteld. Hierin zijn de meest urgente maatregelen opgenomen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. De Uitvoeringsagenda is in 2021 bestuurlijk vastgesteld.
De uitgangspunten van de vastgestelde bouwsteen klimaatadaptatie zijn inmiddels verwerkt in de ontwerp-Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie is in 2021 ter vaststelling aan gemeenteraad aangeboden worden. Daarnaast is klimaatadaptatie opgenomen in het groenbeleidsplan en het gemeentelijke rioleringsplan (GRP 2022-2026). In het GRP is er een uitvoeringsprogramma gemaakt mede op basis van de prioritering van de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie.
De gevolgen van de klimaatverandering die de gemeentegrens overschrijden worden aangepakt in het samenwerkingsverband RIVUS. Hiervoor is een nieuw bestuursakkoord voor RIVUS vastgesteld. Het bestuursakkoord Water & Klimaatadaptatie 2022-2027 RIVUS is in 2022 vastgesteld door het college en ter informatie naar de raad gestuurd.
Stedelijk water
In november 2017 is besloten om het stedelijk water over te dragen aan het waterschap. Ter voorbereiding van de overdracht zijn in 2018 en 2019 de watergangen gebaggerd. De feitelijke overdracht van het beheer en onderhoud van stedelijk water naar het waterschap heeft in 2019 plaatsgevonden.
Met de overdracht zijn niet alle watergangen overgedragen, zo blijven bermsloten (met name in het buitengebied) en havens in beheer van de gemeente. Daarnaast blijft de gemeente verantwoordelijk voor de oeverconstructies en droge taluds en voor 50% van het baggeren van de gemeentelijke vaarwegen.
In 2022 is de Binnenhaven in Genemuiden aangepakt, waarbij de haven is gebaggerd, nieuwe aanlegsteigers en beschoeiing is geplaatst. Daarnaast is in Genemuiden de Wateretentie aangelegd, waarmee meer berging voor het stedelijk gebied is gecreëerd.