In 2019 heeft de gemeenteraad het groenbeleidsplan vastgesteld. In dit plan staan onze ambities voor het groen beschreven. De visie op de inrichting en het beheer van het openbaar groen is:
- Het creëren van een robuust en gevarieerd raamwerk van toegankelijk groen (de groenstructuur);
- Het vervullen van een breed palet aan waarden (leefbaarheid, gezondheid, welvaart, biodiversiteit, klimaat en participatie);
- Het bijdragen aan het welzijn van inwoners, bezoekers en flora en fauna.
De concrete uitwerking van het groenbeleidsplan heeft plaats gevonden in het groenbeheerplan ‘2020-2024 groen leeft en verbindt in de praktijk’. Dit plan is in 2020 door het college vastgesteld.
Wij onderhouden het openbaar groen op beeldkwaliteitsniveau B van het CROW. Wij hebben een start gemaakt met het structureel onderhoud van de (solitaire) bomen, waarbij wij eerst de snoeiachterstanden wegwerken. Voor het onderhoud van het bosplantsoen is een snoeiplanning gemaakt en dit wordt uitgevoerd door ROVA en de buitendienst. Het budget voor verfraaiing van het groen wordt ingezet voor extra groen in de kernen of voor (groene) projecten in de kernen, zoals het project bij de vijver Weteringallee.
Uitvoering vanuit het groenbeheerplan in 2022:
- Biodiversiteit: in 2021 zijn wij gestart met de pilot Anders Maaien. In deze pilot maaien wij op een aantal locaties met een aangepast maairegime, met als doel het aantal bloeiende kruiden te bevorderen en op deze manier de biodiversiteit te vergroten. De pilot heeft een doorlooptijd van 5 jaar en is in 2022 op dezelfde voet voortgezet als in 2021 (er zijn geen extra locaties toegevoegd)
- Aanpak invasieve soorten – Japanse Duizendknoop: in 2022 zijn wij gestart met de aanpak van de Japanse Duizendknoop. De locaties met de JDK zijn geïnventariseerd, waarna een plan van aanpak is opgesteld en financiële middelen beschikbaar zijn gesteld. Het merendeel van de locaties is uitgegraven, waarbij de grond is gefreesd. In de komende jaren volgt de periode van nazorg, waarbij de opkomende scheuten handmatig worden verwijderd. Op deze manier raakt de plant uitgeput en is het de verwachting dat de plant uiteindelijk verdwijnt. In 2022 is ook een start gemaakt met de inventarisatie van de invasieve exoot de Reuzenberenklauw. Voor de beheersing hiervan wordt in 2023 subsidie aangevraagd bij de Provincie.
- Boombeheerplan. In 2019 zijn alle bomen geïnventariseerd en is een start gemaakt met het structureel boomonderhoud. De bomen met de meeste snoeiachterstand worden als eerste gesnoeid, wat betekent dat kris kras door de gemeente gesnoeid wordt. Dit terwijl snoeien per gebied het meeste (kosten) efficiënt is. Het merendeel van de achterstand is weggewerkt en daarom zijn we in 2022 gestart met het opstellen van het boombeheerplan. Doel van dit boombeheerplan is het opstellen van een cyclisch boombeheer met voldoende financiële middelen. Ook de vervangingsopgave voor bomen wordt in dit beheerplan meegenomen. Dit plan wordt in 2023 aangeboden aan het college.